Την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, δημοσιεύονται τα 4 νέα προγράμματα ΕΣΠΑ

Εως το τέλος της εβδομάδας θα ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού την προκήρυξη των τεσσάρων νέων χρηματοδοτικών δράσεων του ΕΣΠΑ.

Συγκεκριμένα, συνέντευξη Τύπου σχετικά με τη δημοσίευση των προσκλήσεων για τις τέσσερις νέες δράσεις του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του ΕΣΠΑ 2014-2020 θα παραχωρήσουν Την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, στις 14:30, στον 3ο όροφο του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (Νίκης 5-7), ο Υπουργός Γιώργος Σταθάκης, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο Υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Παναγιώτης Κορκολής, η Ειδική Γραμματέας ΕΤΠΑ Ευγενία Φωτονιάτα και ο Ειδικός Γραμματέας ΕΚΤ Γιώργος Ιωαννίδης.

Σύμφωνα με το Έθνος, οι τέσσερις δράσεις αφορούν στην ενίσχυση μικρών, νεοφυών και τουριστικών επιχειρήσεων αλλά και άνεργων πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που επιθυμούν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Οι επιδοτήσεις για την κάθε κατηγορία φτάνουν ακόμη και στο 100% των επενδυτικών τους σχεδίων και οι δικαιούχοι μπορούν να διεκδικήσουν χρηματοδότηση από 6.000 έως και 100.000 ευρώ για δαπάνες εκσυγχρονισμού, λειτουργικού κόστους, εξοπλισμού και πρόσληψης νέων υπαλλήλων.

Τα προγράμματα αφορούν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στους εξής τομείς: Αγροδιατροφή/Βιομηχανία τροφίμων, Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες, Υλικά/Κατασκευές, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Ενέργεια και Περιβάλλον, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας και στην Υγεία.

Στο μεταξύ, αλλάζει και η διαδικασία υποβολής των επενδυτικών προτάσεων καθώς και η αξιολόγησή τους, προκειμένου να περιοριστεί η γραφειοκρατία και να ενισχυθεί η διαφάνεια.

Οι αλλαγές αυτές θα μειώσουν δραστικά τον χρόνο και το κόστος αξιολόγησης των υποβαλλόμενων προτάσεων, ενώ τα κριτήρια πλέον θα είναι λιγότερο σύνθετα.